Magnet

by diana on 24 ianuarie 2010 · 12 comments

Pe o masă sunt două bare de metal care arată la fel. Una din ele este un magnet. Cum îţi dai seama care dintre cele două e magnetul dacă poţi să manipulezi doar una ?

Magnet

Probleme similare:

[Arata raspunsurile] [Raspunde si tu!]

{ 12 comments… read them below or add one }

1 Razvan 24 ianuarie 2010 la 17:28

Rezultanta liniilor campului magnetic este nula in mijlocul barei. Deci, teoretic, nu trebuie sa atraga fierul acolo.(d-aia exista m,agneti in forma de U)
Asa ca o sa luam o bara si o apropiem de mijlocul celeilalta,(un fel de T). daca o atrage, inseamna ca bara pe care am luat-o e magnetul, daca nu, e fier.

Răspunde

2 Andreea 24 ianuarie 2010 la 19:33

Daca bara pe care o misc e magnetul, atunci va atrage metalul, iar daca bara pe care o misc este cea de metal, ea va fi atrasa de magnet.

Răspunde

3 Ciobi 24 ianuarie 2010 la 22:17

Ma jucam cu magneti cand eram mic. :)
O prima solutie ar fi sa legi una dintre bare de mijloc cu o ata si sa lasi bara sa ajunga intr-o pozitie stabila. Daca este pozitionata pe axa Nord-Sud atunci bara aia e magnetul (sau tocmai s-au aliniat planetele si ti-au impins bara nemagnetica fix pe directia NS).
Daca nu stii din ce directie rasare soarele atunci solutia de sus nu ai cum sa o pui in aplicare a doua soluie ce imi vine in cap.
Iei una dintre bare si ii atingi un capat de mijlocul celeilalte bare. Daca cele doua se atrag atunci cea pe care o ai in mana e magnetul, daca nu se atrag bara de jos este magnetul.
Explicatie: La un magnet atractia FIX in mijlocul lui este egala cu zero.

Răspunde

4 andi 25 ianuarie 2010 la 2:54

bai eu m am gandit in felul urmator, dar nush daca e posibil:D alegi una din ele si o rupi(asta e problema, poti?), iar daca e magnet se va respinge iar daca e bara cealalta de metal nu se va intampla nimic. cum aflu daca e bun?:D

Răspunde

5 C 18 martie 2011 la 18:28

Daca e magnet cred ca mai degraba s-ar *atrage* pentru ca tocmai ai separat polii… :-) Cred ca s-ar respinge doar daca la rupere i-ai separat repede si apoi i-ai apropia pe directii paralele, cu punctul de rupere in capete diferite. :-??

Răspunde

6 Horia 17 august 2011 la 23:31

chiar dak il rupi el tot magnet bipolar ramane. :) deci nu rezolvi nimic…:|

Răspunde

7 Livingpan 25 ianuarie 2010 la 10:22

Una dintre cele 2 bare e apropiata de celalata pentru a observa daca se atrag (i.e. daca una dintre ele contine fier, iar cealalta e magnet).Bara este luata si incalzita dupa e apropiata de cealalta bara. Daca cele 2 bare nu se atrag, atunci prima bara e magnetul. Daca cele 2 inca se atrag, atunci cea de-a doua bara e magnetul.
experimentul nu ar functiona in cazul in care bara nemagnetica nu ar contine fier

Răspunde

8 G.M. 25 ianuarie 2010 la 13:45

Daca nu ma inseala memoria si cunostintele de fizica de clasa a 7-a solutia e urmatoarea. Iei o bara de metal si o pui cu un capat in mijlocul celeilalte. Daca se atrag atunci cea care e pusa cu capatul e magnetul si cealalta nu. Daca nu se atrag e invers.
Explicatia stiintifica poate fi frumos ilustrata cu imaginea urmatoare, pentru a scuti alte explicatii.
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/magnetic/imgmag/bar.gif

Răspunde

9 Octavian Liviu 10 ianuarie 2011 la 6:03

Multe din rezolvari nu tin cont de faptul ca cealalta bara, nemagnetica, poate fi facuta dintr-un material fara proprietati magnetice (plastic de exemplu). Cuvantul bara este legat de forma si nu inseamna neaparat ca aceasta forma este confectionata dintr-un metal. Cred ca solutia valabila este suspendarea uneia din bare in echilibru, de exemplu pe o piuneza. Magnetul se va roti imediat, si se va stabiliza intotdeauna in aceeasi pozitie fata de peretii camerei, chiar daca vom deplasa usor (roti) de exemplu o hartie pe care se afla piuneza. Este ceea ce se numeste in fizica echilibru stabil. Bara nemagnetica se va afla in echilibru indiferent, adica la o perturbatie, se poate opri in orice pozitie fata de peretii camerei.

Răspunde

10 dinu 30 iulie 2011 la 11:56

Stiu eu solutia fara a misca nimic.
Se ia alta bucata, de fier, si se apropie de una dintre ele, mai departe deja stiti voi.

Răspunde

11 alexnae 26 iulie 2012 la 17:34

iei o foaie pe care pui pilitura de Fe si asezi magnetul sub ea daca pilitura se aseaza in forma corespunzatoare campului magnetului atunci ai gasit magnetul… dar asa poti lua alt obiect feros si sa incerci deci nu cred ca este [ermisa metoda mea

Răspunde

12 Andronache 10 aprilie 2015 la 3:22

incalzim bara,sau trecem un curent electric prin ea.daca atractia continua,bara din mana este de fe daca ea dispare atunci tinem in mana un magnet;)

Răspunde

Leave a Comment

*

Previous post:

Next post:

</